شیر مادر، یکی از ارزشمندترین نعمتهای طبیعت است که به نوزادان تازهمتولدشده ارائه میشود. این مایع غنی از مواد مغذی و عوامل مفید برای سلامتی، از مرزهای زیستی ساده فراتر رفته و تأثیرات زیانبار محیطی و مصنوعی را به حداقل میرساند. شیر مادر علاوه بر تأمین احتیاجات غذایی، دارای مجموعهای گسترده از آنتیبادیها و عوامل ایمنی است که نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی نوزاد دارند. برخلاف سایر گزینههای تغذیه مصنوعی، شیر مادر فاقد مواد نگهدارنده و مواد افزودنی مخرب است و درعینحال ارزانترین و پایدارترین منبع تغذیه برای نوزاد محسوب میشود. این ویژگیها باعث شده تا سازمانهای بهداشت جهانی، توصیهنامههایی برای تغذیه صحیح نوزادان صادر کنند که اولویت را به شیر مادر بدهند. در دوران معاصر، توسعه فناوری به شکلی سریع و چشمگیر، به بهبود کیفیت زندگی انسانها کمک کرده است. یکی از این نوآوریهای کماکان درحالرشد و توسعه، دستگاههای شیردوش مادر هستند.
شیردوش مادر
شیردوش مادر یک وسیله فنی است که برای بهبود و سهولت فرایند شیردهی مادر به نوزاد به کار میرود. این دستگاه از طریق مکانیزمهای مختلف، شیر مادر را از پستان مادر خارج کرده و به یک مخزن جداگانه منتقل میکند. سپس، میتوان این شیر را برای تغذیه نوزاد استفاده کرد. این وسیله سهولت مراقبت از فرزند را افزایش داده و این امکان را فراهم میسازد تا دیگر افراد نیز در مراقبت از نوزاد شرکت کنند. استفاده از دستگاه شیردوش مادر میتواند به مادران امکان بیشتری برای مدیریت تغذیه نوزاد خود بدهد، بهخصوص در مواردی که ممکن است به دلیل عوامل مختلفی نظیر مشغولیتهای روزانه یا مشکلات سلامتی، امکان شیردهی مستقیم از پستان مادر محدود شود.
انواع شیردوش ها در سایز های مختلف
شیردوش مادر یکی از وسایل مهم در مراحل ارتباط نزدیکبین مادر و نوزاد است. این دستگاهها باتوجهبه نیازها و شرایط مختلف، در انواع مختلفی تولید میشوند. در زیر، به برخی از انواع شیردوش مادر اشاره میشود:
-
شیردوش مادر برقی: این نوع دستگاهها با استفاده از باتری یا برق خودکار عمل میکنند و شیر را از پستان مادر به مخزن جداگانه منتقل میکنند. این دستگاهها عملکرد سریعتری دارند و برخی از مدلها از قابلیت تنظیم سطح مکیدگی برخوردارند.
-
شیردوش مادر دستی: در این نوع دستگاه، عملکرد به دست مادر وابسته است و بدون نیاز به برق یا باتری انجام میشود. مادر باید با فشار و لمس دستگاه، شیر را به مخزن منتقل کند.
-
شیردوش مادر هجیزی: این نوع دستگاهها دارای ترکیبی از ویژگیهای دستی و برقی هستند. برخی مدلها از یک تیغه هجیزی برای استخراج شیر استفاده میکنند و به مادر این امکان را میدهند تا بهصورت دستی یا با استفاده از برق عمل کنند.
-
شیردوش مادر دوگانه: این دستگاهها از دو مخزن جداگانه برای جمعآوری شیر از هر دو پستان استفاده میکنند و برای مادرانی که دو نوزاد دارند یا نیاز به تغذیة نوزاد در زمانهای مختلف دارند، مناسب است.
-
شیردوش مادر بیصدا: این نوع دستگاهها برای استفاده در مواقعی که نیاز به حفظ حریم شخصیت مادر وجود دارد، طراحی شدهاند. این دستگاهها عموماً با استفاده از تکنولوژیهایی که صداهای بیصدا تولید میکنند، کار میکنند.
نحوه استفاده از شیر دوش مادر
استفاده از شیر دوش ها به شرح زیر است:
-
قبل از دست زدن به پمپ سینه دستهای خود را با آب و صابون بشویید. تمیز بودن دستها احتمال انتقال آلودگی به شیر را کاهش میدهند.
-
اتاقی امن، تمیز و خصوصی پیدا کنید که بتوانید در آن استراحت کنید و فرایند پمپاژ شیر را شروع کنید.
-
پمپ را کنار هم قرار دهید، دوباره بررسی کنید تا مطمئن شوید همه قطعات تمیز هستند.
-
برای کمک به بهبود افت شیر، سعی کنید کودک خود را در آغوش بگیرید یا به عکس کودک خود نگاه کنید.
-
محافظ سینه را روی سینه خود قرار دهید (نوک پستان شما باید در وسط آن باشد).
-
پمپاژ را با مکش کم شروع کنید و با شروع به جریان افتادن شیر به تدریج سطح مکش را افزایش دهید.
طریقه نگهداری شیر دوش مادر
نگهداری و استفاده صحیح از شیردوش مادر نقش مهمی در حفظ سلامت و راحتی نوزاد و مادر دارد. بنابراین نه تنها هنگام استفاده از شیردوش بلکه پس از استفاده نیز باید تمامی نکات بهداشتی مربوط به شستشو و استریل کردن شیردوش را به خوبی رعایت کنید تا از انتقال آلودگی به شیر کودک جلوگیری نمایید.
سخن آخر
خرید شیردوش مادر بهعنوان یک وسیله مهم در تغذیه نوزادان، امری که به تأمین تغذیه بهتر و سهولت در ارائه آن از طریق افراد دیگر کمک میکند و هیچ عوارضی برای مادر ندارد. با انتخاب مدل مناسب و مراعات ویژگیهای فنی و کیفی، میتوان تجربه تغذیه نزدیکتر به شیر مادر را فراهم کرد. باتوجهبه این موارد، خرید شیردوش مادر میتواند به مادران در ایجاد ارتباط نزدیک با نوزاد، حفظ سلامت آنها و افزایش سهولت در تغذیه کمک کند.