دوشنبه , 26 شهریور 1403 - 12:24 بعد از ظهر

حقوق اداری چیست ؟

حقوق اداری چیست ؟

حقوق اداری در دنیای کنونی معنای تازه ای را از آن خود کرده است که در این جا می خواهیم در مورد حقوق اداری و ویژگی های آن صحبت کنیم و بدانیم در محیط کاری خود چه به عنوان پرسنل و چه عنوان ارباب رجوع چگونه مسئولیتی و همین طور چگونه امتیازی داریم ؟  با ما همراه باشید تا از حقوق خود بستر بدانید .

معنی حقوق اداری

حقوق اداری مجموعه قواعد حقوقی متفاوت از قواعد حقوق خصوصی است که بر اعمال و افعال دستگاه اداری حاکم بوده و روابط او را با افراد تنظیم و تنسیق می کند . نکته ی مهمی که در مورد حقوق اداری وجود دارد این است که نباید این حقوق را بسیار از حقوق خصوصی دور کرد چرا که نا خواسته یک سری درگیری هایی بین حقوق اداریو حقوق خصوصی نیز وجود دارد که امری غیر قابل انکار می باشد .

ویژگی های حقوق اداری

این حقوق نوپا و جوان دو ویژگی اساسی دارد که یکی از آن ها همین جوان بودن آن است و دیگری مدون نبودن آن است در این جا ویژگی های این حقوق جذاب را بیان می کنیم که به قرار زیر می باشند :

  • حقوق اداری مدون نیست : این حقوق با توجه به این که در هر اداری ای با توجه به نوع فعالیت آن اداره متفاوت می باشد غیر مدون شده است ولی در کشور ما همچون دیگر کشورهای دنیا ادارات ما بخشنامه ها و آئین نامه هایی دارند که باید با توجه به آن ها عمل کنند .
  • حقوق اداری رشته ی جوان و با اهمیتی است : این رشته با توجه به تغییرات کسب و کارها و رو به رشد بودن جوامع بشری و سوق مردم از زندگی روستایی به زندگی شهری و ایجاد ادارات مختلف ، و پیشرفت همه روزه ی این قبیل ادارات رشته ی جوانی به حساب م یآیدو دلیل مهم بودن آن این است که این رشته جدید است و تجربه ی کمتری در دنیا برایش وجود دارد و ما باید به آن اهمیت بدهیم و آن را نادیده نگیریم .

فرق حقوق اداری و علوم اداری

این دو از جهات با هم نقطه نظرات مشترکی دارند و از جهاتی نیز با هم متفاوت هستند ، شباهت این دو رشته در این است که هر دوی آن ها در مورد یک سری مسائل که مربوط به ادارات و پرسنل آن می شود می باشد و تفاوت این دو در این است که حقوق اداری در اصل از جنبه ی حقوقی سازمان ادارای دولت یعنی از روابط حقوق دولت با افراد صحبت می کند ولی علوم اداری در مورد همه ی جهات و جنبه های سازمان های اداری و بیشتر جنبه های فنی آن صحبت می کند .

اصل عدالت رويه‌ای

بی شک می‌توان از عدالت رویه‌ای به عنوان مهمترین اصل در حقوق اداری نام برد. در مورد عدالت رویه‌ای (procedural justice) تعریف دقیق و معیّنی ارایه نشده است. شاید این امر به‌طور خواسته یا ناخواسته نتیجه یا ناشی از این نظر و الزام باشد که این عبارت، صرفا در معنا و مفهوم مناسب خود قرار می‌گیرد و نبایستی مفاهیم و تعاریفی که از این واژه در میان مردم وجود دارد را بر آن بار نمود. به علاوه واژگان دیگری نیز به‌کار می‌رود که همگی در اصل به یک معنا و تعبیر هستند؛ «عدالت طبیعی»، «انصاف رویه‌ای» و «رعایت تشریفات قانونی». مفهوم تکاملی و مدرن این تعابیر در این نکته اشتراک دارند که همگی در پی حمایت آیینی و شکلی از افراد هستند. در حقیقت می‌توان ادعا نمود که مفهوم عدالت رویه‌ای عبارت است از رابطه میان «آیین‌ها»، «رفتار منصفانه» و «استانداردهای قانونی».

برخی از مهمترین اصول بنیانی و لازم برای ایجاد عدالت رویه‌ای عبارت است از:

• اصل استقلال و بی‌طرفی

• اصل انصاف

• اصل استماع ( شنیده شدن و اطلاع از دعاوی و شنیدن ادله متهم)

• اصل منع جانبداری

• اصل احترام به حقوق مکتسبه

• اصل عطف به ماسبق نشدن اعمال اداری

• اصل ارایه دلایل تصمیم

• اصل مشورت قانونی.

فواید دریا برای انسان ها چیست ؟ بیشتر بدانید 

مطلب پیشنهادی

نام باکتری های مفید روده

نام باکتری های مفید روده نام باکتری های مفید روده را در این جا با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *