سه شنبه , 12 فروردین 1404 - 5:32 قبل از ظهر

ابن سیرین که بود ؟

ابن سیرین که بود ؟

محمد بن سیرین متولد شهر بصره که عارف و تعبیر خواب مسلمان بود که در قرن 8 زندگی می کرد. پدر محمد یکی از بسیاری از اسیرانی بود که خالد بن الولید پس از جنگ عین التمر به اسارت گرفت. وی مسگری از شهری به نام جیرجایا (جرجیا) بود ، در آنجا ساکن شد و کار کرد ، مادر ابن سیرین زن مهم و مورد احترامی بود به اندازه ای که در حین فوت مراسم خاک سپاریش را افراد مهمی انجام دادند .

برجسته ترین کتاب های ابن سیرین

برجسته ترین کتابهایی که به وی منسوب شده اند رویاها و تعابیر است. ابن الندیم می گوید که او نویسنده کتاب تعبیر الر’ویا (تفسیر رویاها) بود ، که متفاوت یا نسخه مختصر منتخبول کلام فی تفسیر الاحلام (راهنمای مختصر برای تعبیر خواب) است که برای اولین بار چاپ شده است در بولاق ، مصر ، در سال 1284 هجری قمری ، در لاکنو در سال 1874 و در بمبئی در سال 1296 هجری قمری. متعاقباً چندین بار در مناطق مختلف جهان عرب با عناوین مختلف تجدید چاپ شد.

اما آن کتاب که گفته می شود توسط ابن سیرین ، متوفی در 110 هجری قمری ، نوشته شده است ، دارای اختلافات بسیاری است (قسمت های آناکرونیک). به عنوان مثال ، این یک داستان در مورد امام شافعی است که در سال 204 هجری قمری درگذشت. همچنین به نقل از اسحاق ابراهیم بن عبدالله الکرمانی ، متوفی در 400 هجری قمری.

با این وجود ، برخی از محققان بر این عقیده اند که اگر بیشتر آثار مربوط به ابن سیرین نباشد ، ممکن است آخرالزمانی باشد ، یا حتی کاملاً به او نسبت داده نشود. مثال دیگر در اصالت کتاب “منتخبول کلام …” نهفته است ، که قطعاً غیراصیل است ، به این دلیل ساده که داستانهایی را که مدتها پس از مرگ سیرین اتفاق افتاده اند ، همانطور که قبلاً گفته شد ، مربوط می کند البته درستی این موضوع معلوم نیست . با این وجود ، این احتمال وجود دارد که این کتاب ها توسط متخصص دیگری یا توسط شاگردان و یا مداحان ابن سیرین نوشته شده باشد. مظنون اصلی یک مبلغ مسلمان به نام ابوسعید الواعظ ، خود نویسنده چندین کتاب در مورد یکسانگی اسلامی است .

آنچه اعتبار می بخشد و بر این نظریه سنگینی می کند که ابن سیرین هرگز چیزی ننوشت این واقعیت ثابت شده است که از کتابها بیزار است. او همیشه به حافظه عالی خود اعتماد می كرد و معتقد بود كه كتابهایی هستند كه منجر به نابودی و نابودی نسلهای گذشته می شوند. هر وقت می خواست حدیثی را حفظ کند (نقل قول از محمد) ، آن را روی کاغذی می نوشت که به محض یادگیری قلبی آن را از بین برد. یک شب ، یکی از دوستانش به او التماس کرد که کتابی را که به همراه داشت در خانه اش نگه دارد ، و او با قاطعانه قول داد که هرگز “یک کتاب” یک شب را در خانه اش نخواهد گذراند ، قاطعانه آن را رد کرد. اگرچه وی به تعبیر صحیح رویاها مشهور بود ، اما نمی توان این کتاب را به طور واقعی در او جستجو کرد.

ویرایش دوم نادر به زبان ایتالیایی از تعبیر خواب مصری و فارسی او توسط لاتین لئو توسکانو به زبان ایتالیایی توسط پاتریشیو تریکاسو ، رئیس معروف ، که در پیشگفتار خود به الساندرو بیچاریا توضیح می دهد ، بسیاری از تعابیر اصلی را فراموش کرده است ، ترجمه کرد. بسیاری از رویاها الهام گرفته از روحیه مالیخولیایی یا روح شیطانی هستند. به نظر می رسد که متن اصلی لاتین عربی ، یونانی و توسکانو باقی نمانده است و این دومین نسخه از سه نسخه ایتالیایی قرن شانزدهم است ، نسخه های دیگر در 1525 و 1551 ظاهر می شوند .

موضوع دیگری که درمورد ابن سیرین وجود دارد این است که  ابن سیرین پس از طی مقدمات علوم، به سفر روی آورد و در شهرهای مختلف سرزمین عربستان همچون مکه، کوفه و همچنین در تیسفون به گردآوری حدیث پرداخت. وی همچنین در مدت چهار سال اقامتش در دمشق به بازرگانی اشتغال داشت در صحاح ششگانه اهل سنت از ابن سیرین به عنوان فقیهی صاحب رای یاد شده. او همچنین در میان رجالیون از افراد ثقه است. از ابن سیرین دست‌نوشته‌هایی به جای مانده است که از میان آن‌ها می‌توان به الحیوان جاحظ اشاره کرد.

نام دیگر ابن سیرین

احتمالاً احمد بن سیرین همان ابومعشر است. در اواسط خلافت مأمون، ابومعشر حدود ۴۰ سال داشت. در یک چاپ عربی از کتاب احمد بن سیرین (بولاق، ۱۸۶۸) نام او محمد آمده است. چاپ لاتینی اثر احمد، فرانکفورت، ۱۵۷۷، مؤلف را Apomasar نامیده که احتمالاً تحریف نام ابومعشر است. این موضوع محتاج تحقیقات بیشتری است.

حسن انصاری مقاله‌ای مختصر و مفید دارند دربارهٔ ابوسعد خرگوشی نیشابوری صوفی شافعی اشعری مسلک (د ۴۰۶ یا ۴۰۷ ق) دارند با عنوان صوفی خوابگزار و کتاب ابن سیرین. ایشان در آن مقاله از کتاب مهمی به نام البشارة و النذارة فی تعبیر الرویا یاد می‌کنند. این کتاب دارای ۵۹ باب است و تا زمان نگارش مقاله ایشان هنوز به چاپ نرسیده بود. خرگوشی در این کتاب مکرر از کتاب ابن سیرین بهره برده است و در عمده موارد سندی برای تعابیر خوابهایی که یاد کرده ارائه نمی‌کند. در بررسی نسبت این دو به این نتیجه رسیده‌اند:

«من به دلیل اینکه عکس کاملی از دست کم یکی از نسخه‌های کتاب خرگوشی در اختیار ندارم، نمی‌توانم ابعاد نسبت میان دو متن یاد شده را در اینجا بیان کنم اما بی تردید متنی که به ابن سیرین منسوب است تنها تحریری است از کتاب ابوسعد خرگوشی که دقیقاً روشن نیست چگونه و چه زمان بر اساس کتاب ابوسعد فراهم آمده است. در واقع کتاب تفسیر الاحلام ابن سیرین که مکرر به چاپ رسیده تنها نسخه‌ای است انکی متفاوت با کتاب خرگوشی.

مطلب پیشنهادی

امن ترین طبقه ساختمان در زلزله

امن ترین طبقه ساختمان در زلزله :  زلزله یکی از بلایای طبیعی است که می‌تواند …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *