دوشنبه , 10 دی 1403 - 3:13 قبل از ظهر
Assortment of high vitamin B sources on dark background: milk, liver, olive oil, tomatoes, prawns, peanuts, beef, spinach, salmon, keshew, cheese, haricot. Top view.

ویتامین B چیست و در چه موادی وجود دارد ؟

ویتامین B چیست و در چه موادی وجود دارد ؟

ویتامین های گروه B مجموعه ای از 8 ویتامین محلول در آب هستند که برای فرآیندهای متابولیک مختلف ضروری هستند.
بیشتر این ویتامین ها در بدن ذخیره نمی شوند و باید به طور منظم در رژیم غذایی مصرف شوند.
پخت و پز طولانی، فرآوری غذا و مصرف بیش از حد الکل می تواند دسترسی به بسیاری از این ویتامین ها را از بین ببرد یا کاهش دهد.
مهم است که کمبود ویتامین را خود به خود تشخیص ندهید، زیرا برخی از ویتامین ها در صورت مصرف نادرست می توانند سمی باشند و/یا سایر کمبودهای ویتامین را بپوشانند. برای مشاوره به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کنید.

درباره ویتامین های گروه B

انواع ویتامین B

تیامین (B1)
ریبوفلاوین (B2)
نیاسین (B3)
اسید پانتوتنیک (B5)
ویتامین B6 (پیریدوکسین)
بیوتین (B7)
فولات یا اسید فولیک (B9)
سیانوکوبالامین (B12)

همچنین در این مقاله بخوانید : تفاوت های B12 و B Complex

درباره ویتامین های گروه B

ویتامین ها به طور طبیعی در غذا وجود دارند و به مقدار بسیار کم برای عملکردهای مختلف بدن مانند تولید انرژی و ساخت گلبول های قرمز خون مورد نیاز هستند. 13 ویتامین مورد نیاز بدن ما وجود دارد که 8 مورد از آنها ویتامین های گروه B (یا B-complex) را تشکیل می دهند.

ویتامین های گروه B برای بدن سوخت برای انرژی فراهم نمی کنند، حتی اگر تبلیغات مکمل ها اغلب ادعا می کنند که این کار را می کنند. با این حال، این درست است که بدون ویتامین های گروه B بدن فاقد انرژی است. این به این دلیل است که ویتامین های گروه B برای کمک به بدن برای استفاده از مواد مغذی انرژی زا (مانند کربوهیدرات ها، چربی و پروتئین) برای سوخت مورد نیاز هستند. سایر ویتامین های گروه B برای کمک به سلول ها برای تکثیر با ساخت DNA جدید مورد نیاز است.

ویتامین B موجود در غذا

اگرچه ویتامین‌های گروه B در بسیاری از غذاها یافت می‌شوند، اما محلول در آب هستند و معمولاً بسیار حساس هستند. آنها به راحتی از بین می روند، به ویژه با الکل و پخت و پز.

فرآوری مواد غذایی همچنین می‌تواند میزان ویتامین‌های گروه B را در غذاها کاهش دهد – یا با از بین بردن آنها، یا در آرد سفید، نان سفید و برنج سفید که قسمت‌هایی را که حاوی بیشترین ویتامین‌های گروه B هستند را از بین می‌برد. این یکی از دلایلی است که آرد سفید، نان سفید و برنج سفید از مواد مغذی کمتری نسبت به همتایان خود غلات کامل برخوردار هستند.

بدن ظرفیت محدودی برای ذخیره بیشتر ویتامین های گروه B (به جز B12 و فولات که در کبد ذخیره می شوند) دارد. فردی که برای چند ماه رژیم غذایی نامناسبی دارد ممکن است در نهایت دچار کمبود ویتامین های گروه B شود. به همین دلیل، مهم است که مقادیر کافی از این ویتامین ها به طور منظم به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی مصرف شود.

مکمل های ویتامین B

اگرچه مکمل های ویتامین به راحتی در دسترس هستند و ممکن است مصرف آنها در هر صورت ایده خوبی به نظر برسد، مهم است که همیشه قبل از شروع به پزشک یا متخصص تغذیه برای مشاوره مراجعه کنید. بدن فقط به مقادیر کمی ویتامین نیاز دارد و بیشتر این نیازها را می توان با خوردن یک رژیم غذایی مغذی تامین کرد.

مصرف ویتامین‌هایی که بدن شما به آن‌ها نیاز ندارد، در بهترین حالت می‌تواند به این معنی باشد که بدن شما از شر ادرار اضافی خلاص می‌شود (بنابراین پول خود را هدر می‌دهید). اما برخی از ویتامین‌ها در صورت مصرف نادرست نیز می‌توانند سمی باشند، بنابراین به جای کمک به بدن خود می‌توانید به آن آسیب بزنید.

برخی از ویتامین های گروه B نیز در بدن با هم کار می کنند (به عنوان مثال، ویتامین B12 و فولات یا اسید فولیک). این بدان معناست که مصرف مکمل ها گاهی اوقات می تواند کمبود سایر ویتامین ها را پنهان کند که می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود.

انواع ویتامین B

8 نوع ویتامین B وجود دارد:

تیامین (B1)
ریبوفلاوین (B2)
نیاسین (B3)
اسید پانتوتنیک (B5)
پیریدوکسین (B6)
بیوتین (B7)
فولات یا “اسید فولیک” زمانی که در مکمل ها گنجانده شود (B9)
سیانوکوبالامین (B12).
تیامین (B1)
تیامین به عنوان ویتامین B1 نیز شناخته می شود. به تبدیل گلوکز به انرژی کمک می کند و در عملکرد اعصاب نقش دارد.

منابع خوب تیامین

غلات سبوس دار
دانه ها (مخصوصاً کنجد)
حبوبات
جوانه گندم
آجیل
مخمر
گوشت خوک.
در استرالیا، اجباری است که آرد سفید و سبوس‌دار که برای نان استفاده می‌شود با تیامین غنی‌سازی شود.

کمبود تیامین

کمبود تیامین به طور کلی در کشورهایی دیده می شود که غذای اصلی آن برنج سفید است. کمبودها در دنیای غرب به طور کلی ناشی از مصرف بیش از حد الکل و/یا رژیم غذایی بسیار ضعیف است. علائم عبارتند از – گیجی، تحریک پذیری، هماهنگی ضعیف بازو یا پا (یا هر دو)، بی حالی، خستگی و ضعف عضلانی.

بری بری بیماری ناشی از کمبود تیامین است و بر سیستم قلبی عروقی، عضلانی، گوارشی و عصبی تاثیر می گذارد. می توان آن را به عنوان بری بری “تر” و “خشک” طبقه بندی کرد. بری بری “خشک” بر علائم عصبی تأثیر می گذارد در حالی که بری بری “تر” بر سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد.

سندرم Wernicke-Korsakoff (همچنین به آن “مغز مرطوب” نیز گفته می شود) یکی دیگر از بیماری های کمبود تیامین است که با مصرف بیش از حد الکل و رژیم غذایی با کمبود تیامین مرتبط است. الکل باعث کاهش جذب تیامین در روده و افزایش دفع آن از کلیه ها می شود.

ریبوفلاوین (B2)

ریبوفلاوین در درجه اول در تولید انرژی نقش دارد و به بینایی و سلامت پوست کمک می کند.

منابع خوب ریبوفلاوین

شیر
ماست
پنیر دلمه
نان و غلات سبوس دار
سفیده تخم مرغ
سبزیجات سبز برگ
گوشت
مخمر
کبد
کلیه
ریبوفل

کمبود آوین (آریبوفلاوینوز)

کمبود ریبوفلاوین (یا آریبوفلاوینوز) نادر است و معمولاً همراه با سایر کمبود ویتامین های گروه B دیده می شود. افراد در معرض خطر عبارتند از کسانی که مقادیر بیش از حد الکل مصرف می کنند و کسانی که شیر یا محصولات شیر ​​مصرف نمی کنند.

نیاسین (B3)

نیاسین برای بدن برای تبدیل کربوهیدرات، چربی و الکل به انرژی ضروری است. به حفظ سلامت پوست کمک می کند و از سیستم عصبی و گوارشی حمایت می کند. برخلاف سایر ویتامین‌های گروه B، نیاسین در حرارت بسیار پایدار است و مقدار کمی در پخت و پز از بین می‌رود.

منابع خوب نیاسین

گوشت ها
ماهی
طیور
شیر
تخم مرغ
نان و غلات سبوس دار
آجیل
قارچ
تمام غذاهای حاوی پروتئین

کمبود نیاسین (پلاگر)

افرادی که مقادیر بیش از حد الکل می نوشند یا با رژیم غذایی تقریباً منحصراً مبتنی بر ذرت زندگی می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به پلاگرا هستند. علل دیگر با مشکلات گوارشی همراه است که در آن بدن نیاسین را به طور موثر جذب نمی کند.

علائم اصلی پلاگر معمولاً به عنوان 3 Ds شناخته می شوند – زوال عقل، اسهال و درماتیت. این بیماری در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ شود.

مصرف بیش از حد نیاسین

دوزهای زیاد نیاسین اثری مشابه دارو بر روی سیستم عصبی و چربی خون ایجاد می کند. در حالی که تغییرات مطلوبی در چربی خون مشاهده می شود، عوارض جانبی شامل گرگرفتگی، خارش، حالت تهوع و آسیب بالقوه کبد است.

اسید پانتوتنیک (B5)

اسید پانتوتنیک برای متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها و الکل و همچنین تولید گلبول های قرمز و هورمون های استروئیدی مورد نیاز است.

منابع خوب پانتوتنیک اسید

اسید پانتوتنیک گسترده است و در طیف وسیعی از غذاها یافت می شود، اما برخی از منابع خوب عبارتند از:

کبد
گوشت ها
شیر
کلیه ها
تخم مرغ
مخمر
بادام زمینی
حبوبات

کمبود اسید پانتوتنیک

از آنجایی که اسید پانتوتنیک در طیف گسترده ای از غذاها یافت می شود، کمبود آن بسیار نادر است.

ویتامین B6 (پیریدوکسین)

پیریدوکسین برای متابولیسم پروتئین و کربوهیدرات، تشکیل گلبول های قرمز خون و برخی مواد شیمیایی مغز مورد نیاز است. بر فرآیندهای مغز و رشد، عملکرد سیستم ایمنی و فعالیت هورمون استروئیدی تأثیر می گذارد.

منابع خوب پیریدوکسین

دانه غلات
حبوبات
سبزیجات سبز و برگ دار
ماهی و صدف
گوشت و مرغ
آجیل
کبد
میوه.

کمبود پیریدوکسین

کمبود پیریدوکسین نادر است. افرادی که بیش از حد الکل می نوشند، زنان (به ویژه کسانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند)، افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری تیروئید بیشترین خطر را دارند.

مصرف بیش از حد پیریدوکسین

سمیت پیریدوکسین بیشتر به دلیل مصرف مکمل است و می تواند منجر به سطوح مضر در بدن شود که می تواند به اعصاب آسیب برساند.

بیوتین (B7)

بیوتین (B7) برای متابولیسم انرژی، سنتز چربی، متابولیسم اسید آمینه و سنتز گلیکوژن مورد نیاز است. مصرف زیاد بیوتین می تواند به افزایش سطح کلسترول خون کمک کند.

منابع خوب بیوتین

کبد
گل کلم
زرده تخم مرغ
بادام زمینی
مرغ
مخمر
قارچ.


کمبود بیوتین

کمبود بیوتین بسیار نادر است – به طور گسترده در غذاها توزیع می شود و فقط در مقادیر کم مورد نیاز است. مصرف بیش از حد سفیده تخم مرغ خام در دوره های چند ماهه (برای مثال توسط بدنسازان) می تواند باعث کمبود آن شود زیرا پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ جذب بیوتین را مهار می کند.

فولات یا اسید فولیک (B9)

فولات یا اسید فولیک (شکل مصنوعی فولات که به طور گسترده در مکمل های غذایی و غنی سازی مواد غذایی استفاده می شود) برای تشکیل گلبول های قرمز خون که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کنند مورد نیاز است. به رشد سیستم عصبی جنین و همچنین سنتز DNA و رشد سلولی کمک می کند. به همین دلیل زنان در سنین باروری به رژیم غذایی غنی از فولات نیاز دارند.

اگر قصد بارداری یا در سه ماهه اول بارداری دارید، باید به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که فولات کافی دریافت می کنید. این برای کاهش خطرات نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا در نوزاد مهم است.

منابع خوب فولات

سبزیجات برگ سبز
حبوبات
دانه
کبد
طیور
تخم مرغ
غلات
میوه های خانواده مرکبات.

از سال 2009، تمام نان های فروخته شده در استرالیا (به جز ارگانیک) با اسید فولیک غنی شده اند.

مصرف بیش از حد اسید فولیک

اگرچه اسید فولیک به طور کلی غیر سمی در نظر گرفته می شود، مصرف بیش از حد بیش از 1000 میکروگرم در روز در یک دوره زمانی معین می تواند منجر به ضعف، تحریک پذیری و اختلال عملکرد روده شود. خطر اصلی مصرف بیش از حد فولات این است که می تواند کمبود ویتامین B12 را بپوشاند، بنابراین بهتر است این 2 ویتامین را در مقادیر توصیه شده مصرف کنید.

سیانوکوبالامین (B12)

سیانوکوبالامین (یا ویتامین B12) به تولید و حفظ میلین اطراف سلول های عصبی، توانایی ذهنی، تشکیل گلبول های قرمز خون و تجزیه برخی اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه برای تولید انرژی کمک می کند. ویتامین B12 رابطه نزدیکی با فولات دارد، زیرا هر دو برای عملکرد صحیح به دیگری وابسته هستند.

منابع خوب B12

کبد
گوشت
شیر
پنیر
تخم مرغ
تقریباً هر چیزی که منشا حیوانی داشته باشد.

کمبود ویتامین B12

از آنجایی که ویتامین B12 فقط در غذاهایی با منابع حیوانی یافت می‌شود، افرادی که از رژیم‌های غذایی سخت گیاهخواری پیروی می‌کنند و همچنین نوزادان مادران گیاهخوار که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

جذب B12 از روده نیز با افزایش سن کاهش می یابد، بنابراین

سالمندان گروه دیگری هستند که بیشتر در معرض خطر کمبود هستند.

ویتامین های B برای چه چیزهایی مفید هستند؟

ویتامین های B برای اطمینان از عملکرد صحیح سلول های بدن مهم هستند. آنها به بدن کمک می کنند تا غذا را به انرژی (متابولیسم) تبدیل کند، سلول های خونی جدید ایجاد کند و سلول های پوست، سلول های مغز و سایر بافت های بدن را سالم نگه دارد.

وقتی ویتامین B شما کم است چه اتفاقی می افتد؟

کمبود ویتامین B-12 درمان نشده می تواند منجر به مشکلات عصبی مانند سوزن سوزن شدن مداوم در دست ها و پاها یا مشکلات تعادلی شود. این می تواند منجر به سردرگمی ذهنی و فراموشی شود زیرا ویتامین B-12 برای عملکرد سالم مغز ضروری است.

آیا مصرف روزانه B کمپلکس مشکلی ندارد؟

از آنجایی که ویتامین های B محلول در آب هستند، بعید است که شما مقدار زیادی از این مواد مغذی را از طریق غذا یا با مصرف مکمل های B کمپلکس طبق دستور مصرف کنید. با این حال، مصرف مکمل هایی که حاوی مقادیر بیش از حد زیاد و غیر ضروری ویتامین B هستند، می تواند منجر به عوارض جانبی جدی شود.

آیا ویتامین های B به کاهش اضطراب کمک می کند؟

همه ویتامین های B نقش مفیدی در کاهش اضطراب و بهبود خلق و خوی شما دارند. به عنوان مثال، یک مطالعه [5] منتشر شده در مجله Functional Foods نشان داد که افرادی که غذاهای غنی از ویتامین B مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که غذاهای غنی از ویتامین B نمی خورند، بهبود قابل توجهی در نمره اضطراب و استرس خود مشاهده می کنند.

چه میوه ای سرشار از ویتامین B است؟

میوه های خانواده مرکبات

مرکبات – مانند پرتقال، کلمانتین و لیمو – حداقل شش ویتامین از هشت ویتامین B را حذف می کنند. آنها حاوی: تیامین (B1) ریبوفلاوین (B2) هستند

تفاوت بین ویتامین B و ویتامین B12 چیست؟

تفاوت ویتامین B12 و B Complex در این است که ویتامین B12 تنها یکی از هشت ویتامین B است که B کمپلکس را تشکیل می دهد. مجموعه 8 ویتامین B که مجموعه B کمپلکس را تشکیل می دهند با هم در تعادل بهینه برای تامین مقدار توصیه شده روزانه ارائه می شوند.

مولتی ویتامین بخورم یا ب کمپلکس؟

اکثر محصولات مولتی ویتامین مینرال حاوی B کمپلکس همراه با بقیه ویتامین ها و مواد معدنی ضروری هستند. از آنجایی که این مکمل‌ها نسبت به ویتامین‌های B کمپلکس به تنهایی کامل‌تر هستند، مکمل‌های ویتامین-معدنی متعدد برای بهبود مصرف کلی ریز مغذی‌ها و جلوگیری از کمبودها توصیه می‌شوند.

آیا اگر ادرارم زرد روشن است مصرف ویتامین ها را قطع کنم؟

ادرار زرد روشن هنگام مصرف ویتامین B کمپلکس رایج است، به ویژه به دلیل ویتامین B2، همچنین به نام ریبوفلاوین. در واقع، “فلاوین” از کلمه لاتین “flavus” به معنای زرد گرفته شده است. بنابراین هنوز ویتامین های روزانه خود را کنار نگذارید – آنها در واقع بخش مهمی از حفظ سلامت کلی شما هستند. شما می توانید اطلاعات بیشتری نیز در مورد نوروبیون و این ویتامین های را در این صفحه بخوانید کلیک کنید .

مطلب پیشنهادی

آیا می‌توان شیر را در فریزر نگهداری کرد؟

آیا می‌توان شیر را در فریزر نگهداری کرد؟

آیا می‌توان شیر را در فریزر نگهداری کرد؟ شیر یکی از مواد غذایی پرمصرف در هر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *