راهنمای تشخیص دیابت بارداری
علائم دیابت بارداری
- عطش افزایش یافته: افزایش تشنج آب و مایعات ناشی از افزایش قند خون میتواند منجر به افزایش عطش شود.
- ترشح بیشتر ادرار: ترشح بیشتر ادرار نیز ممکن است یک علامت باشد. این به دلیل افزایش قند خون و تلاش بدن برای از بین بردن آن از طریق ادرار است.
- عفونت های مکرر: تحقیقات نشان داده که ابتلا به دیابت خطر عفونت را افزایش می دهد .
- کاهش وزن ناشی از توده بدنی با وجود اشتهای زیاد : در برخی موارد، بخصوص اگر قند خون به اندازه کافی کنترل نشود، ممکن است زنان باردار وزن کمتری پیدا کنند.
- تاری دید : یکی دیگر از علايم دیابت بارداری تاری دید می باشد به دلیل تغیرات هورمون ها .
- خستگی : خستگی بیش از حد خبر نی یک زنگ هشدار است که باید به پزشک مراجعه کنید .
در ادامه با ما همراه باشید تا به توضیح کامل دیابت بارداری چه علائمی دارد بپردازیم .
1- عطش افزایش یافته
تشنگی در طول بارداری امری طبیعی است، زیرا برای افزایش حجم خون و کمک به کلیهها در دفع مواد اضافی، نیاز به مصرف بیشتر آب دارید. اما باید توجه داشته باشید که افزایش تشنگی یکی از علائم دیابت، از جمله دیابت بارداری، میتواند باشد. زمانی که قند خون بالا باشد، بدن تلاش میکند آب بیشتری را از سلولها جذب کند تا قند را رقیق کند. این ممکن است منجر به افزایش تشنگی شود.
در دوران بارداری، توصیه میشود روزانه حداقل ۱۰ لیوان آب مصرف کنید تا از کم آبی جلوگیری کنید. اگر به مقدار بیشتری آب نیاز دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راهکار را برای شما تعیین کند.
2-ترشح بیشتر ادرار
ترشح زیاد ادرار در دوران ابتلا به دیابت بارداری یک علامت معمول است. در این بیماری، بدن بیشترین تلاش را برای دفع قند اضافی از طریق ادرار انجام میدهد. به همین دلیل، افزایش ترشح ادرار امری طبیعی و شایع در این وضعیت است. برای مدیریت و کنترل بهتر دیابت بارداری و کاهش ترشح ادرار، همکاری مستمر با پزشک و پیروی از برنامه درمانی او بسیار مهم است.
3-عفونت های مکرر
تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به دیابت، در خطر بیشتری قرار دارند تا عفونتها را تجربه کنند. بارداری نیز باعث افزایش خطر عفونتهای واژینال و مسیر ادراری در خانمها میشود، و اگر دیابت بارداری داشته باشند، این خطر بیشتر افزایش مییابد. این افزایش خطر به دلیل این است که باکتریها و قارچها از گلوکز در خون تغذیه میکنند و افزایش قند خون میتواند به رشد آنها کمک کند. همچنین، قند خون بالا ممکن است به سیستم ایمنی بدن آسیب برساند و توانایی مقابله با عفونتها را کاهش دهد. اگر علائم عفونت پس از بارداری ادامه دارد، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا علت اصلی مشکل مشخص شود.
4- کاهش وزن ناشی از توده بدنی با وجود اشتهای زیاد
رابطه بین وزن و دیابت بارداری واقعی است. بر اساس تحقیقات، خانمهایی که به دیابت بارداری مبتلا میشوند، معمولاً قبل از بارداری اضافه وزن داشته یا چاق بودهاند. بنابراین، اهمیت حفظ وزن سالم قبل از بارداری و کنترل وزن در طول بارداری بیش از پیش مشخص میشود. اما باید توجه داشته باشید که کاهش وزن در طول بارداری باید تحت نظر پزشک باشد و به هیچ عنوان خودسرانه انجام نشود.
در دیابت، زمانی که سلولها نمیتوانند قند را به عنوان منبع انرژی استفاده کنند، بدن به شکل غلطی گرسنگی را تحریک میکند و اشتها را افزایش میدهد. این موضوع میتواند به یک چرخه نادرست منجر شود و باعث کاهش وزن شود، زیرا غذاهای مصرفی به درستی استفاده نمیشوند و از طریق ادرار دفع میشوند. تحقیقات نشان دادهاند که خانمهای چاقی که به دلیل دیابت بارداری دچار کاهش وزن میشوند، نوزادهایی با جثه بزرگتر دارند و بیشتر دچار زایمان زودرس میشوند.
5- تاری دید
در دیابت بارداری، اختلالهای هورمونی باعث تنظیم نامناسب قند خون میشوند. تشخیص این مشکل معمولاً از طریق علائمی که به شکل شایع در دوران بارداری رخ میدهند، دشوار است. به همین دلیل، آزمایش تشخیص دیابت بارداری بسیار اهمیت دارد. در این آزمایش، خانم باردار به مصرف یک مایع شیرین تحتاج دارد تا بررسی شود که چگونه بدنش با قند برخورد میکند.
بعضی از نشانهها هم وجود دارند که اگر آنها را تجربه کردید، باید به پزشک خود اطلاع دهید. یکی از این نشانهها تاری دید است. وقتی سطح گلوکز خون بالا باشد، تاثیرات آن بر روی ساختار چشم قابل مشاهده است و تمرکز دید را کاهش میدهد. اگر تازهاگر یا پس از وعدههای غذایی بزرگ دچار مشکلات دیدیزی که ممکن است به خاطر قند خون بالا باشد، این موضوع نشان دهنده وجود مشکلی است. در این صورت، باید سریعاً با پزشکتان تماس بگیرید تا سطح قند خونتان کنترل شود و دیدتان به حالت عادی بازگردد.
6 ـ خستگی
خستگی زیاد در دیابت بارداری ناشی از تغییرات هورمونی است که در این دوره رخ میدهد. هورمونهای بارداری مثل هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) و کورتیزول تراز قند خون را تنظیم میکنند. این تغییرات هورمونی میتوانند به خستگی و کاهش انرژی منجر شوند.
علاوه بر این، تغذیه مناسب و پایداری در سطح قند خون بسیار مهم است. افزایش و کاهش ناگهانی قند خون میتواند احساس خستگی را شدت ببخشد.
در نهایت، بارداری به طور کلی میتواند به افزایش خستگی منجر شود زیرا بدن برای حمایت از جنین انرژی بیشتری مصرف میکند. این همراه با تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی در دوران بارداری، میتواند خستگی را افزایش دهد.
دیابت بارداری
در این مقاله بخوانید : عوارض دیابت بر روی رابط جنسی
خطرات دیابت بارداری برای جنین
هورمون مسئول دیابت بارداری
خطرارت دیابت بارداری برای مادر
در دیابت بارداری، به طور کلی خطراتی که مادر را تحدید می کند عبارتند از :
دلایل ابتلا به دیابت بارداری
- زنان بالای 25 سال
- سابقه خانوادگی دیابت نوع 2
- سابقه شخصی پیش دیابت
- دیابت بارداری در بارداری های قبلی
- اضافه وزن یا چاق
دیابت بارداری از چه زمانی در بارداری شروع می شود؟
راهکار های پیشگیری از دیابت بارداری
۸ علامت هشدار دهنده دیابت بارداری چیست؟
- احساس تشنگی بیشتر از حد معمول.
- اغلب ادرار کردن.
- کاهش وزن بدون تلاش
- وجود کتون در ادرار …
- احساس خستگی و ضعف.
- احساس تحریک پذیری یا تغییرات خلقی دیگر.
- داشتن تاری دید
- داشتن زخم هایی که دیر ترمیم می شوند
آیا مصرف زیاد قند می تواند باعث دیابت بارداری شود؟
تغذیه مناسب افراد مبتلا به دیابت بارداری
تغذیه در دیابت بارداری بسیار مهم است، زیرا کنترل قند خون از طریق رژیم غذایی میسر میشود. در ادامه ی مقاله ی دیابت بارداری چه علائمی دارد مشاورههای تغذیه برای دیابت بارداری آورد شده است:
1. مصرف کربوهیدرات معقول: مصرف کربوهیدرات باید توسط پزشک مشاوره شود. انتخاب کربوهیدرات با شکلات کم و مصرف آرام و متعادل آنها مهم است تا جلوگیری از افزایش قند خون.
2. مصرف فیبر: مصرف مواد غذایی حاوی فیبر (مانند میوهها، سبزیجات، و غلات کامل) تشویق میشود زیرا میتواند تأثیر مثبتی بر کنترل قند خون داشته باشد.
3. مصرف پروتئین: پروتئینهای مرغوب مانند گوشت سفید، ماهی، تخم مرغ، و سویا میتوانند جزء رژیم غذایی باشند. از پروتئینهای پرچرب و پرقند خودداری کنید.
4. مصرف مکملهای ویتامین و معدنی: مصرف مکملهای ویتامین D، کلسیم، و اسید فولیک اهمیت دارد و ممکن است پزشک شما توصیههای خاصی در این زمینه داشته باشد.
5. مدیریت اندازه قسمتهای غذایی: مصرف غذاها به اندازه مناسب میتواند کنترل قند خون را تسهیل کند. پیگیری دقیق از اندازه قسمتهای غذایی توسط متخصص تغذیه یا پزشک اهمیت دارد.
6. مانیتور کردن قند خون: باید مانیتور کننده قند خون را به توصیه پزشک خود استفاده کنید تا بفهمید چگونه مخفی انجام میدهید و رژیم غذاییتان را تنظیم کنید.
7. مدیریت وزن: اگر چاق هستید، کاهش وزن میتواند به کنترل قند خون کمک کند. اما باید این کاهش وزن تحت نظر پزشک باشد.
همچنین، مهم است که همیشه با پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد نیازها و رژیم غذایی خود مشورت کنید، زیرا هر فرد و وضعیت دیابت بارداری ممکن است متفاوت باشد.
درمان دیابت بارداری
ما در ادامه ی مقاله ی دیابت بارداری چه علائمی دارد ؟ به درمان دیابت بارداری اشاره خواهیم نمود پس با ما همراه باشید . درمان دیابت بارداری نیازمند نظارت دقیق پزشک و تطابق با سطح قند خون در طول روز است. اعتماد به نظرات پزشک بسیار مهم است. اغلب، پزشک توصیه میکند که قبل و بعد از وعدههای غذایی آزمایش قند خون انجام دهید و با تغذیه سالم و ورزش، تلاش کنید تا سطح قند خون را کنترل کنید. اگر لزوم داشته باشد، انسولین ممکن است به برنامه درمانی اضافه شود. همچنین، ابزارهای اندازهگیری گلوکز ممکن است به شما توصیه شود تا بتوانید قند خون خود را نظارت کنید. زمان تزریق انسولین باید توسط پزشک مشخص شود و او نیز به شما توصیههایی خواهد داد که در صورت بالا یا پایین بودن نادرست سطح قند خون چه اقداماتی انجام دهید.
اولین علائم دیابت چیست؟
- ادرار کردن (بیف کردن) زیاد، اغلب در شب.
- خیلی تشنه هستند
- بدون تلاش وزن کم کنید.
- خیلی گرسنه هستند
- تاری دید داشته باشید.
- دست یا پا بی حس یا گزگز داشته باشید.
- خیلی احساس خستگی کنید
- پوست بسیار خشکی داشته باشید.